Velsenaren ontwikkelen zich naar vermogen, doen actief mee in de samenleving en ontplooien zich optimaal.

Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven.

Subdoelstelling

Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven.

Wat hebben we gedaan?

Sociaal Wijkteam Velsen: zichtbaar, toegankelijk en focus op preventie

Om het voor inwoners makkelijker te maken een vraag te stellen, advies te vragen of hulp te zoeken, maakten we het Sociaal Wijkteam Velsen in 2022 zichtbaarder en toegankelijker in de wijk. We werkten toe naar 1 centrale toegang tot maatschappelijke ondersteuning via het Sociaal Wijkteam Velsen: vanaf 1 november 2022 startte het Contactpunt Sociaal Wijkteam Velsen in Sluis 751. Daarnaast gebruikt het Sociaal Wijkteam Velsen sinds eind 2021 Sluis 751 aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden als centrale locatie om te vergaderen, te werken en inwoners te ontvangen. In 2022 werkten we verder aan de pilot "Ggz in de wijk" in IJmuiden. Een ggz-expert en 2 leden van het Sociaal Wijkteam ondersteunen inwoners met ggz-problemen om de situatie te stabiliseren en achteruitgang te voorkomen. Zij werken nauw samen met onder andere huisartsen, praktijkondersteuners, Vangnet en Advies, FACT en woningcorporaties. Om het wijkgericht werken te versterken zetten we in 2022 meer uren welzijnswerk in voor de Sociaal Wijkteam medewerkers van Welzijn Velsen. Ook trainden we alle medewerkers van het Sociaal Wijkteam in wijkgericht werken.

Eenzaamheid

Gemeente Velsen zet zich in om eenzaamheid te doorbreken. In 2022 organiseerden we IJmondiaal de bijeenkomst Samen in gesprek over eenzaamheid. Ruim 60 professionals en vrijwilligers spraken elkaar over eenzaamheid, signaleren en de onderlinge afstemming en samenwerking daarbij. Ook boden we de professionals en vrijwilligers een training aan over het toepassen van interventies bij eenzaamheid. In oktober organiseerden we de Week van de Ontmoeting, een week vol ontmoetingsactiviteiten voor jong en oud. Met het steunpakket van het Rijk subsidieerden we verschillende initiatieven van organisaties om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.
De IJmondgemeenten maakten gebruik van een adviseur van het landelijke actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Hij ondersteunde bij de aanpak tegen eenzaamheid.

Reguliere activiteiten

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

In 2021 namen de gemeenten in Zuid-Kennemerland en IJmond maatregelen om grip te krijgen op de kosten in de jeugdhulp. Het CJG is daardoor sinds 2022 strenger in de toegang naar jeugdhulp. Ook kijkt CJG meer naar de eigen mogelijkheden van jeugdigen en gezinnen om met hun problemen om te gaan. Ook is er meer aandacht voor preventieve hulp. We zien hierdoor stap voor stap een daling van de inzet en kosten van gespecialiseerde jeugdhulp. De kwaliteitsmedewerker Jeugd en het CJG bewaken de kwaliteit van de geleverde jeugdhulp. Deze nieuwe werkwijze zorgt wel voor een hogere werkdruk van de CJG-coaches.
In 2022 spraken we met het CJG over de nieuwe aanbesteding van de jeugdhulp in Zuid-Kennemerland en IJmond en gevolgen voor het CJG.

Praktijkondersteuners jeugd GGZ (POH)

De Praktijkondersteuners GGZ Jeugd (POH) bieden laagdrempelige geestelijke gezondheidszorg ondersteuning aan jeugdigen en hun ouders. Zij boden in 2022 ondersteuning aan jeugdigen in het zelfstandig omgaan met de uitdagingen in het leven. Dit helpt in veel gevallen om zwaardere zorg te voorkomen. Ook spelen de POH-ers een belangrijke rol in het goed uitvragen van de hulpvraag zodat snel de juiste hulp ingezet kan worden.

Buurtgezinnen - van gezinnen voor gezinnen

Ook in 2022 maakte Buurtgezinnen koppelingen tussen steungezinnen en vraaggezinnen. Vraaggezinnen zijn gezinnen die het moeilijk hebben. Steungezinnenvangen kinderen uit een vraaggezin regelmatig open geven extra tijd en aandacht. Hierdoor kunnen ouders uit de vraaggezinnen hun werk- en zorgtaken volhouden en krijgen de kinderen meer steun bij het opgroeien. Dit voorkomt uitval van ouders en de inzet van jeugdhulp.

Beleidsplan Jeugd

Met gemeenteraden en wethouders van de gemeente Beverwijk, Heemskerk en Velsen werken we aan een nieuw beleidsplan jeugd. In 2022 maakten we een startnotitie als basis voor het nieuwe beleidsplan Jeugd IJmond 2023-2027.

Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) biedt de zorg voor 0-4 jarigen en hun ouders. Zij volgen de ontwikkeling van het jonge kind, geven advies aan ouders en als zij zien dat meer hulp en advies nodig is zorgen ze voor verwijzing. In 2022 startte JGZ met prenatale huisbezoeken voor ouders die dit willen. JGZ werkt aan een goede samenwerking met verloskundigen om extra zorg en ondersteuning te bieden aan gezinnen die dit nodig hebben.

Steeds meer samenwerken aan preventie

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) voert namens de gemeente verschillende taken uit op het gebied van publieke gezondheid. De publieke gezondheid richt zich voor een belangrijk deel op preventie en het verminderen van gezondheidsrisico’s. In 2022 werkten we samen met de GGD aan de uitvoering van de regionale gezondheidsnota. Daarnaast maakte de GGD een ambitiedocument voor de nieuwe bestuursperiode 2022-2025. Samen met de GGD zetten we ons in om onze inwoners van -9 maanden tot 100+ de beste kansen te geven voor een gezond en vitaal leven.

Inzetten op gezondheid

In 2022 werkten we aan een lokale uitvoeringsagenda gezondheid. Daarin staan 5 gezondheidsvraagstukken centraal:

  • Gezondheid in de fysieke en sociale leefomgeving.
  • Gezondheidsachterstanden verkleinen.
  • Druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen.
  • Vitaal ouder worden.
  • Leefstijlthema’s uit het landelijke preventieakkoord.

In de lokale uitvoeringsagenda staat wat we doen om de gezondheid van inwoners te versterken. De nieuwe coördinator positieve gezondheid startte in 2022 met acties zoals het bevorderen van gezond gewicht, stoppen met roken, verminderen van alcoholgebruik en stimuleren van een gezonde omgeving.

Rijks Vaccinatie Programma

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). De jeugdgezondheidszorg (JGZ) voert het RVP voor 0 tot 4 jarigen uit. Voor de 4 tot 18 jarigen wordt het RVP door de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) uitgevoerd.

Sociaal Wijkteam Velsen

Inwoners kunnen bij het Sociaal Wijkteam Velsen terecht met vragen over geldzaken en administratie, werk, gezondheid, wonen, vrijetijdsbesteding en sociale contacten. Ook wanneer inwoners iets willen doen voor hun wijk zijn ze van harte welkom. Het Sociaal Wijkteam biedt ondersteuning op maat, in de buurt en dichtbij de inwoners. Hierbij maken ze gebruik van de eigen kracht van de inwoner en de inzet van het sociale netwerk. Het Sociaal Wijkteam richt zich op het voorkomen van problemen door vroegtijdig signaleren, het verhelderen van de vraag en het bieden van snelle en lichte ondersteuning. Als er meer of langdurige ondersteuning nodig is, zorgen zij dat deze wordt ingezet. Het Sociaal Wijkteam werkt vanuit 1 kernteam in alle wijken van Velsen.

Deze pagina is gebouwd op 08/29/2023 15:54:47 met de export van 08/29/2023 15:34:32