Het stimuleren van een gezonde, duurzame leefomgeving.

Bewustmaken en stimulering duurzame samenleving.

Subdoelstelling

Bewustmaken en stimulering duurzame samenleving.

Wat hebben we gedaan?

Programma duurzaamheid en energietransitie

Uitvoering programma Klimaat en Duurzaamheid 2022
De uitvoering van het programma Klimaat & Duurzaamheid richtte zich in 2022 op de volgende hoofddoelen:

  • CO 2 besparen: 55% in 2030, 95% in 2050.
  • Volledige circulaire gemeente in 2050.
  • Klimaatbestendig en waterrobuust in 2050 .

Er is verder ingezet op het stimuleren van versnelling en samenhang bij de uitvoering van alle taken binnen het thema klimaat en duurzaamheid, zowel intern als extern. Onder andere door collega’s uit verschillende domeinen te betrekken bij de uitvoering van het programma. En door collega’s van de uitvoering tot en met directie te betrekken bij het vormgeven van structuren en werkprocessen. Hierdoor kunnen we beter een goed voorbeeld zijn én de verbinding met de Velsense samenleving verder vormgeven. Dit doen we onder andere via het Lokaal Klimaat Akkoord (zie hieronder).

Communicatie en samenspel
In 2022 volgden we de communicatiestrategie waarmee we verbinden, verhelderen en de weg wijzen. We zijn op weg naar een duurzaam en groen Velsen. We doen dat in samenspel met inwoners en ondernemers, want deze maatschappelijke verandering slaagt alleen als iedereen meedoet.
Daarom is in 2022 via een extra campagne ingezet op het stimuleren van buurtinitiatieven. Hiermee zetten we in op collectieve actie in wijken, bijvoorbeeld met geveltuintjes, groene daken en isolatie.
De communicatie is zichtbaar via onze website, de verschillende (sociale) media en in én met de samenleving. Voorbeelden zijn de jaarlijkse klimaatweek, aanwezigheid op jaarmarkten en het platform velsengoedbezig.nl.

De paragrafen hieronder beschrijven de inhoudelijke resultaten van het thema Klimaat & Duurzaamheid.

Lokaal Klimaat Akkoord

Eind 2021 hebben we het Lokaal Klimaat Akkoord (LKA) gelanceerd. Dit akkoord, een groeiend aantal afspraken met de Velsense samenleving, heeft als doel om versneld de CO2 -uitstoot met 55% te verlagen. Om dit te realiseren moeten we nog veel doen. Op 6 november 2022 hebben we de nieuwste CO2 -thermometer gepresenteerd. Hieruit viel af te lezen dat we in 2020 10% verlaging hebben gerealiseerd ten opzichte van 2019. Een mooi cijfer, maar wél sterk beïnvloed door de coronamaatregelen. Buiten deze invloeden om zien we een enorme toename van het aantal zonnepanelen en elektrische auto’s die in de plaats zijn gekomen voor auto’s op fossiele brandstof.

Via het platform velsengoedbezig.nl, dat vanwege het LKA is opgezet, worden inwoners, bedrijven en organisaties geprikkeld om te verduurzamen en hun initiatieven met elkaar te delen. Deze initiatieven belonen we met het planten van een boom. Afgelopen voorjaar zijn 28 bomen geplant op schoolpleinen binnen Velsen, inmiddels is het aantal gemelde initiatieven gestegen naar 134. In het aankomende plantseizoen planten we nieuwe bomen.

Bedrijven & organisaties

Er doen al verschillende klimaatpartners mee: dit zijn koplopers op het gebied van duurzaamheid en organisaties die écht impact kunnen maken op het gebied van CO2 -verlaging. Deze bedrijven verbinden we met elkaar, zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Hiermee helpen ze ons aan de beoogde versnelling van de CO2 -verlaging.
Daarnaast zijn enkele van deze bedrijven klimaatsupporter, die geld geven voor het planten van bomen voor de duurzaamheidsinitiatieven.

Inwoners
We verbinden inwoners op de website velsengoedbezig.nl en we gaan met ze in gesprek tijdens bijeenkomsten. We wijzen de weg in de zoektocht naar mogelijkheden die beschikbaar zijn in het verduurzamen van hun woon-, en leefomgeving en informeren ze met inzet van lokale stichtingen en coöperaties, bijvoorbeeld over energiebesparende maatregelen

Energietransitie

Regionale Energie Strategie
De eerste Regionale Energiestrategie Noord-Holland Zuid (RES NHZ) monitor is opgesteld en gepubliceerd. De monitor is een momentopname met de stand van zaken over de ambities en zoekgebieden uit de RES NHZ 1.0. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de afspraken in het Uitvoeringsprogramma (december 2021) over de monitoring. De resultaten hiervan worden geanalyseerd in de voortgangsrapportage. Ook is de voorverkenningsfase van de Energieroute Noord-Holland (voorheen bekend als het OER A9/A22 traject) afgerond. Er is met ondersteuning van ingenieursbureau MUG een plan van aanpak opgesteld en de betrokken partijen (Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland en de overige aanliggende gemeenten) hebben de intentieverklaring getekend. Daarnaast is een analyse uitgevoerd welke parkeerplaatsen binnen Velsen het meest geschikt zijn voor de opwek van zonne-energie. Samen met onderzoeksbureau APPM zijn we gestart met vervolgstappen om deze opwek uit te voeren.

Cluster Energie Strategie
Velsen wil samen met de andere regionale overheden, industrie en netbedrijven in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) de energietransitie in onze regio versnellen en een CO2 -reductie van 4,3 miljoen ton realiseren. De jaarlijkse Cluster Energie Strategie (CES) laat zien welke projecten nodig zijn om te voldoen aan de opgave om minder CO2 uit te stoten. De reeds geplande uitbreidingen van het energiesysteem, zoals (hoog) spanningsleidingen, transformatorstations en waterstofleidingen die eerder waren opgenomen in de CES uit 2021 en in het Meerjaren Investeringsprogramma Energie en Klimaat (MIEK) zijn voldoende robuust gebleken en worden doorgezet. In de CES22 worden aanvullend 3 nieuwe projecten voor het MIEK voorgesteld. Een belangrijk nieuw project voor onze regio is de aanleg van een terminal voor waterstof dat per schip wordt geïmporteerd. Dit is van belang voor de toekomstbestendige leveringszekerheid van waterstof in het NZKG.

Er wordt veel geïsoleerd
Vanuit het Klimaatakkoord heeft de gemeente een regierol in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Mede door de energiecrisis zijn veel Velsense huishoudens zelfstandig aan de slag gegaan met het isoleren van hun woning.
In februari maakten we van 1.000 woningen, verdeeld over Velsen-Zuid, Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid, een warmtescan van de voorzijde van de woning. Elke bewoner kreeg een op maat gemaakt warmtescanrapport met direct toepasbare tips voor verduurzaming van de woning. Deze actie werd opgevolgd door een bijeenkomst met Energiek Velsen en de mobiele showroom. Vragen van bewoners over het verduurzamen van hun woning werden ter plaatse door energieadviseurs beantwoord.
Vanuit het Regionaal energiebesparingsprogramma (REP) organiseerden we opnieuw een inkoopactie van zonnepanelen. Bij deze gezamenlijke inkoopactie werkten we samen met de Omgevingsdienst IJmond, Eneregio en Energiek Velsen. Met 184 aangeschafte zonnepanelensystemen was de inkoopactie een groot succes. Het aantal panelen in Velsen neemt daardoor opnieuw flink toe.
Toch zijn er nog volop slecht geïsoleerde woningen. Het gaat om ongeveer 1/3 van de woningvoorraad die voorzien zijn van energielabel E, F en G. In het Nationaal Isolatieprogramma geeft de Rijksoverheid aan dat deze woningen voor 2030 geïsoleerd moeten worden.

Nog veel besparing mogelijk
In 2022 voerden we de Regeling reductie energieverbruik bij woningen (RREW) uit. De aansturing hiervan werd verzorgd door de Omgevingsdienst IJmond. Woningeigenaren konden energieadvies krijgen van een energiecoach of konden kiezen voor kleinschalige maatregelen om energie te besparen. Hierbij werkten we samen met de woningcorporaties. Er zijn 5.191 adviezen afgegeven aan bewoners. Naast eigenaar-bewoners werden met name veel huurders benaderd. Uit de energiecoachgesprekken volgt dat er nog veel energie bij huishoudens kan worden bespaard.

Niet iedereen kan meekomen
De hoge energieprijzen en aanhoudende hoge inflatie zijn voor niemand fijn. Maar zeker niet voor mensen die al leven van weinig geld Mensen die nu nog net rondkomen, komen steeds verder in de knel. Er is sprake van steeds meer soorten armoede, waaronder energiearmoede. Het gaat veelal om de combinatie van een laag loon en een slecht geïsoleerd huis. Bovendien wonen ze vaak in een huurwoning, zodat ze geen mogelijkheid hebben om de woning te isoleren. Ook constateren we dat het aantal huishoudens dat gebruik maakt van de voedselbank explosief stijgt. Dit is zorgelijk want dat betekent dat niet iedereen mee kan komen.
Vanaf 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening aangepast. Sinds die tijd is vroegsignalering een wettelijke verplichting van gemeenten. Met de wetswijziging zijn energieleveranciers, woningcorporaties, waterbedrijven en zorgverzekeraars (alle vaste lasten partners) verplicht om betaalachterstanden te melden aan de gemeente. De gemeente is op haar beurt verplicht om de signalen op te pakken en de inwoner hulp te bieden. We zien een toename van inwoners met betalingsachterstanden.
Vanuit de RREW is daarom extra ingezet op huishoudens met energiearmoede. Ook keerden we bij inwoners met een inkomen tot 120% van de geldende bijstandsnorm een energietoeslag uit.
Verder is eind 2022 gestart met de uitvoering voor huishoudens met energiearmoede en deze aanpak loopt door in 2023. Het betreft een aanpak voor minimaal 1.250 huishoudens die energiebesparende producten ontvangen. De doelgroep kan daardoor direct besparen op de energierekening. Daarom is gekozen voor een huis-aan-huis aanpak met energiecoaches. De energiecoach komt bij inwoners langs en voert een energiescan uit. Op basis van het advies kunnen inwoners zelf uit een maatregelpakket kiezen. De energiecoach helpt bij het maken van de juiste keuze voor de specifieke situatie. Als de bewoner dat wil installeert de fixbrigade de producten.

Duurzame stroom en verminderen gebruik
Vanaf 1 januari 2022 ging Velsen over naar 100% in Nederland opgewekte zon- en windenergie voor de stroomvoorziening van gebouwen, openbare verlichting en pompen en gemalen. Daarnaast hebben we een financiële doorrekening opgesteld voor het versneld verduurzamen van de openbare verlichting. In het gemeentehuis werden verschillende bewegingsmelders aangebracht, zodat het licht vanzelf uitgaat. Deze stappen verminderen het gemeentelijk stroomverbruik en verlaagt de uitstoot van CO2 .

Label C bij kantoorgebouwen
Per 1 januari 2023 geldt voor kantoren met een oppervlakte van meer dan 100 m² de verplichting om met een geregistreerd energielabel aan te tonen dat het kantoorpand minimaal aan de eisen van energielabel-C voldoet. We hebben kantooreigenaren over de labelplicht geïnformeerd en wij stimuleren hen om aan deze plicht te voldoen. De gemeente heeft de eigenaren van kantoorgebouwen in 2022 energiescans aangeboden. Hiermee krijgen kantoren inzicht in de mogelijkheden om het bedrijfsgebouw energiezuinig te maken. Voor kantoren draagt dit bij aan het behalen van het verplichte energielabel-C per 1 januari 2023. De schatting is dat op 1 januari 2023 210 kantoorgebouwen voldoen aan de label-C verplichting en 152 kantoorgebouwen nog niet.

Uitvoering van het Energiebesparingsakkoord Provincie Noord-Holland
Bedrijven in gemeente Velsen kunnen nog veel energie besparen. Daarom tekende de gemeente in januari 2022 het provinciaal “Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven 2022-2025”. De gemeenten hebben daarin samen met de provincie afspraken vastgelegd om bedrijven te stimuleren energie te besparen. Het doel is om alle bedrijven minimaal te laten voldoen aan de wettelijke eis. In dat kader heeft Provincie Noord-Holland geld beschikbaar gesteld voor de uitvoering door de 4 Noord-Hollandse omgevingsdiensten. Inmiddels is voor het werkgebied van omgevingsdienst IJmond dit geld aangevraagd en door de provincie toegewezen. Wij zijn in 2022 gestart met een inventarisatie, opleiding van medewerkers en het uitvoeren van pilots binnen verschillende branches en met de voorbereiding van een overkoepelende communicatie aanpak richting bedrijven.

Just Transition Fund
De Europese Commissie heeft het programma voor het Just Transition Fund IJmond (JTF-IJmond) eind 2022 goedgekeurd. Voorzitter van de Regionale Stuurgroep JTF IJmond, Jeroen Verwoort heeft in de startbijeenkomst in december midden- en kleinbedrijven, scholen en andere maatschappelijke instellingen opgeroepen een subsidieaanvraag te doen. In januari 2023 wordt het eerst kwart van het budget opengesteld.
Voor de regio IJmond komt een bedrag van € 58,5 miljoen beschikbaar. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal, die zorgt voor een klimaatneutraal Europa in 2050. De grootste opgaven zijn het versnellen van de energietransitie, het vernieuwen van de economie en het veerkrachtig maken van de arbeidsmarkt. Met het geld uit het Just Transition Fund (JTF) kunnen we de groene economie van het MKB stimuleren. Het belangrijkste doel van het JTF is om regio’s en mensen in staat te stellen om te gaan met de milieueffecten en de sociaaleconomische gevolgen van de transitie naar een klimaatneutraal Europa.

Circulaire economie

Zie GreenBiz IJmond (zie verderop dit hoofdstuk) en Duurzaam en circulair inkopen (zie paragraaf bedrijfsvoering, circulair inkopen).

Klimaatadaptie

Velsen wordt steeds groener
Velsen is een sterk versteende gemeente. Dat blijkt ook uit de in 2022 ontwikkelde versteningsatlas en geldt binnen bepaalde buurten voor tuinen als voor de openbare ruimte. Om Velsen groener te maken heeft Velsen meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Velsen vormde samen met de gemeenten Heemskerk en Beverwijk de poule De IJmond wippers. Binnen deze poule draaide het niet om rivaliteit, maar was er een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt de IJmond meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én mooier. Samen maakten we een oppervlak vergelijkbaar met 1 voetbalveld groen.
De gemeente voerde vanuit het van grijs naar groen-project ook vergroeningsmaatregelen uit en gaf zo het goede voorbeeld. Ook maakten we de ruimte rondom de stam van bomen  groter, Bijvoorbeeld door tegels weg te halen.
Daarnaast werden vanuit een buurtinitiatief 35 daken vergroend aan de Floraronde. De gemeente ondersteunde bij de organisatie van het buurtinitiatief.
Vanuit het Lokaal klimaatakkoord werd op elk schoolplein een boom geplant en werd aan de Zuiderkruisstraat het eerste Tiny Forest aangeplant.

Verder met klimaatadaptatie
Door de vergroeningsactie die werden uitgevoerd wordt Velsen mooier, biodiverser en klimaatadaptiever. Om de klimaateffecten echter goed op te kunnen vangen is meer nodig dan alleen vergroening. In 2019 zijn reeds klimaatadaptatie-maatregelen opgenomen in het Groenstructuurplan. In 2022 stelden we het Programma water en riolering op waarbij we deze opgaven verder uitwerkten. Ook voerden we in 2022 een regionaal onderzoek uit en vroegen we een rijksbijdrage vanuit de Impulsregeling klimaatadaptatie voor het aanpakken van 3 belangrijke plekken.
Ook werd de klimaatatlas, doorontwikkeld naar een klimaatmonitor. Hierin staan de te verwachten klimaateffecten, Naast alleen het visualiseren van de effecten kunnen ook mogelijke oplossingen gevisualiseerd worden.
Daarnaast droegen we bij aan het MRA-onderzoek naar vitale en kwetsbare functie. De provincie neemt hierin het initiatief om te onderzoeken welke risico’s er liggen bij droogte, hitte, overstroming en wateroverlast. Vitale functies vormen de ruggengraat van de samenleving. Het betreft hoofdfuncties zoals de energievoorziening, de hoofdinfrastructuur en ziekenhuizen. Uitval van deze functies leidt tot maatschappelijke ontwrichting en grote schade. Ook in Velsen is vitale en kwetsbare infrastructuur aanwezig.
Tenslotte zochten we met provincie en lokale partners naar mogelijkheden om de stikstofopgave te combineren met een gebiedsgerichte aanpak voor de uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). En het benutten van kansen voor waterberging en klimaatadaptatie.

GreenBiz IJmond

GreenBiz IJmond is een samenwerking tussen het bedrijfsleven en de gemeente. Samen dragen we bij aan de energietransitie, een schone leefomgeving en het bereiken van een circulaire economie.
We zetten via de Greenbiz de verduurzaming van de bedrijventerreinen in 2022 voort. We richtten ons op 3 pijlers:

  • Het opwekken en uitwisselen van duurzame energie: We ondersteunden bedrijven bij de aanschaf van zonnepanelen. Via het lokale energieplatform GreenBiz Energy kunnen deelnemende bedrijven duurzame stroom uitwisselen of aan derden leveren. We stimuleerden bedrijven om hieraan deel te nemen.
  • Circulaire economie: Met afvalscans gaven we bedrijven de mogelijkheden aan om minder afval te produceren en grond-, rest- en afvalstromen her te gebruiken. Met de gegevens van de afvalscans brengen we kansrijke grondstoffen in beeld die kunnen worden hergebruikt.
  • Roadmap: In het kader van de CES22 is een CO2 Routekaart opgesteld voor de bedrijventerreinen Middenhaven-gebied Velsen-Noord en Broekerwerf om zicht te krijgen op de maatregelen die nodig zijn om te groeien naar klimaatneutrale bedrijventerreinen. Vanwege de netcongestie is het van belang om de vraag en aanbod van elektriciteit op het bedrijventerrein te kunnen matchen en zoveel mogelijk aan elkaar te kunnen leveren. In IJmuiden wordt onderzocht of slimme netten en energieopslag hierbij kunnen worden ingezet.

IJmond bereikbaar

Werkgeversaanpak duurzame mobiliteit
Duurzame mobiliteit bevordert het klimaat en de luchtkwaliteit. In 2022 zet IJmond Bereikbaar daarom blijvend sterk in op de werkgeversaanpak zoals in het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit IJmondgemeenten 2021-2025 is opgenomen. Onderstaande behaalde resultaten zijn van 30 september 2022.

  • Er zijn 8 mobiliteitsscans uitgevoerd.
  • Het aantal fietsers in de IJmond fietscommunity is gegroeid van 1.443 naar 2.300.
    • Deze fietsers zijn samen goed voor 1,1 miljoen fietskilometers en 66.000 minder auto's in de spits.
  • De groep die aangeeft met elkaar mee te rijden naar werk is gegroeid van 935 naar 1.039.
  • Dit leverde 1.720 minder auto's op in de spits en 7.700 ritten zijn gedeeld.
  • Gezamenlijke (fietsen en samen rijden) CO2 besparing is 228.000 kg.

IJmond Bereikbaar heeft ook een nieuwe subsidieaanvraag ingediend bij de Metropoolregio Amsterdam (programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid), zodat de werkgeversaanpak verder uitgebreid kan worden in 2023.

Rol Mobiliteitsfonds en IJmond Bereikbaar
ODIJmond beheert het mobiliteitsfonds en vervult de secretarisrol van de werk- en stuurgroep. Uit dit fonds worden bijvoorbeeld onderzoeken gefinancierd waar het gezamenlijk belang ligt op het thema mobiliteit. De stuurgroep beslist hier over. Denk hierbij aan het effect van een eventuele snelheidsverlaging op de A22. Via gemeentelijke samenwerking met andere IJmondgemeenten denkt de stuurgroep na over hoe goed onderbouwd we onze wensen kunnen neerleggen bij RWS en/of het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit kan door bijvoorbeeld het klimaat- en milieubelang aan te tonen, door te onderbouwen dat de verkeersveiligheid toeneemt en dat er de nodige extra capaciteit op het wegennet vrijkomt. IJmond Bereikbaar speelt via dit fonds hierin een belangrijke rol. Via het fonds en de samenwerking wordt de richting en de wensen van de IJmondregio bepaald. Zo staan we samen sterk en kunnen we aanvragen in bijvoorbeeld het meerjarenprogramma infrastructuur, ruimte en transport (MIRT) neerleggen. Wellicht niet noodzakelijk of uitsluitend belangrijk voor de afdeling duurzaamheid, maar wel voor andere afdelingen binnen de gemeente Velsen (bijvoorbeeld verkeer).

Transitievisie warmte: opstellen wijkuitvoeringsplannen IJmuiden en Velsen-Noord

In 2021 werd de Transitievisie warmte vastgesteld door de raad. Daarbij zijn IJmuiden en Velsen-Noord aangewezen als startwijken waarvoor een wijkuitvoeringsplan zou worden opgesteld. Vanwege het uitblijven van rijksmiddelen kon nog niet worden gestart met het opstellen van deze wijkuitvoeringsplannen. Wel is er volop gewerkt aan de planvorming voor de aanleg van een warmtenet.
Voor IJmuiden is een provinciale subsidieaanvraag opgezet om een wijkuitvoeringsplan te maken waarbij communicatie en participatie de boventoon voeren. Dit zal met name gericht zijn op de wijk waar we met het warmtenet een start willen maken: Zee- en Duinwijk. Inmiddels heeft het Rijk uitvoeringsmiddelen voor het klimaat- & energiebeleid bekend gemaakt. Het wijkuitvoeringsplan wordt meegenomen in de afweging hoe dit geld in te zetten.

KIMO

KIMO is een internationale organisatie van kustgemeenten in 9 NW Europese landen die strijdt tegen de vervuiling van zeeën. Gemeente Velsen levert de voorzitter voor de organisatie. In 2022 coördineerden we samen met Rijkswaterstaat de 2 nationale programma’s Visserij voor een Schone Zee en Schone Stranden. Ook hebben we het Fishing for Litter programma nationaal gecoördineerd waar de haven van IJmuiden actief bij betrokken is. In 2022 zijn diverse overleggen met de Nederlandse havens georganiseerd om dit programma nog efficiënter te maken. Ook helpt KIMO de belangen van de gemeente bij ministeries en andere organisaties onder de aandacht te brengen. In 2022 heeft KIMO Nederland en België diverse internationale strategische bijeenkomsten georganiseerd en voorgezeten voor het internationale KIMO Platform van onze 9 lid-landen. Dit waren onder andere: een workshop over de aanpak van afval van cruiseschepen en microplastics tijdens de Europese Maritieme Dagen, een gezamenlijke workshop met het EU Directoraat Zeezaken over Fishing for Litter voor de EU-lidstaten in Brussel, een workshop over rivierverontreiniging tijdens de bijeenkomst van de leden tijdens de internationale ledenvergadering van KIMO International, en (digitaal) een lezing gegeven en een workshop voorgezeten over de aanpak van visnetten en vergelijkbaar afval voor de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Reguliere activiteiten

Verduurzamen gebouwde omgeving

Wij voerden in 2022 stimuleringsprojecten uit om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Het verduurzamen van de bestaande bouw geeft ook invulling aan de Wijkuitvoeringsplannen (WUP). Voor informatie hierover, leest u de tekst over het kopje Transitievisie warmte.
Binnen het verduurzamen van de bestaande bouw, richtte ODIJmond zich in 2022 op de volgende pijlers:

  • Regionaal energiebesparingsprogramma (REP).
  • Binnen dit programma organiseert ODIJmond voor inwoners het energieloket, collectieve wijkaanpakken en de duurzame huizenroute van het HIER klimaatbureau. Daarnaast ondersteunen we acties van de energiecoöperatie Energiek Velsen. Het REP is een programma dat voor 50% gefinancierd wordt door Provincie Noord-Holland. Het programma loopt tot en met eind 2022. Er vindt overleg plaats met de provincie over een vervolg in 2023.
    • In 2022 hebben we 294 persoonlijke en 2.255 digitale adviezen gegeven.
    • Binnen de zonnepanelenactie installeerden 184 inwoners een zonnepanelensysteem.
  • Regeling Reductie Energie Wonen (REEW).
    • In 2022 hebben we ruim 10.000 inwoners in de IJmond geholpen met de eerste stappen naar verduurzaming. De woningeigenaren kregen energieadvies en ODIJmond hielp hen bij het aanvragen van offertes voor duurzame maatregelen voor de woning. Samen met woningcorporaties en Energiek Velsen ondersteunde ODIJmond de huurders met adviezen over energiebesparing en kleine maatregelen zoals radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrippen.
    • In 2022 zijn in Velsen 5.191 adressen voorzien van een advies en/of kleine duurzame maatregelen. Hiervan hebben 1.331 inwoners een advies en/of maatregelen ontvangen van Energiek Velsen en 2.366 van de organisatie Klimaatroute.
    • 1.494 inwoners hebben een bespaarbox of besparende maatregelen uit een webshop ontvangen.
    • 50% van de adviezen en/of maatregelen betrof huurders.

Greendeal Zorg

In oktober 2022 verliep de 2e landelijke Green Deal Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst. Begin 2022 was nog niet duidelijk of er een landelijk vervolg zou komen dus hebben we een bijeenkomst met de zorginstellingen en ziekenhuizen georganiseerd waarin we een regionaal vervolg hebben voorgesteld en de concept tekst hebben besproken. Tijdens de bijeenkomst in oktober 2022 hebben bijna alle zorginstellingen en ziekenhuizen deze regionale Green Deal Zorg Van routekaart naar concrete acties ondertekend. Hiermee hebben we ons sterkt gemaakt voor het verder verduurzamen van de zorginstellingen en het regionale netwerk versterkt.

Deze pagina is gebouwd op 08/29/2023 15:54:47 met de export van 08/29/2023 15:34:32