Subdoelstelling
Waarborgen van een gezonde leefomgeving.
Wat hebben we gedaan?
Programma Gezondheid en Luchtkwaliteit
In 2022 zijn we gestart met de uitvoering van het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit. Dit programma heeft als doel de luchtkwaliteit te verbeteren en zo de gezondheidsrisico's voor onze inwoners te beperken. De nadruk ligt daarbij op het voorkomen van schadelijke uitstoot aan de lucht. Het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit bevat een groot aantal activiteiten en projecten op het gebied van Industrie, Mobiliteit, Scheepvaart en Leefomgeving, Het programma heeft een looptijd van 4 jaar.
Industrie
In 2022 evalueerden we onder andere de vergunning van een bedrijf gelegen op het Tata Steel-terrein en brachten de situatie via locatiebezoeken in beeld. We hielden intensief toezicht op de lichtervoorziening in het Noorderbuitenkanaal, waarbij we geen overtredingen constateerden. We controleerden de stookinstallaties bij de 25 grootste bedrijven in de IJmond en schreven hen indien nodig aan op het uitvoeren van de juiste keuringen, emissiemetingen en bijvoorbeeld het uploaden van actuele gegevens van de installatie in de juiste systemen. We controleerden ook een aantal tankstations waarbij we in alle gevallen niet toegestane emissies hebben gemeten. Daarom zetten we ook een handhavingstraject in.
Mobiliteit
Het lopende onderzoek naar de mogelijke effecten van maatregelen op de A22 (zoals snelheidsverlaging) op de gezondheid, doorstroming en verkeersveiligheid) is afgerond.
De conclusie is dat de maatregelen positieve gevolgen zullen hebben, onder andere op het gebied van luchtkwaliteit.
Scheepvaart
Het toepassen van walstroom voor schepen bevordert een gezondere leefomgeving en een duurzame ontwikkeling van de scheepvaart. De gemeente Velsen, Zeehaven IJmuiden, DFDS en Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) startten daarom met een nieuwe subsidieaanvraag voor de tender juni 2023 “Tijdelijke subsidieregeling walstroom zeeschepen” van het Rijk. Voor de proceskosten komt er een cofinanciering vanuit de gemeente. ODIJmond heeft voor gemeente Velsen een subsidieaanvraag gedaan voor Walstroom aan de Kanaaldijk voor binnenvaartschepen. Dit komt voort uit het Schone Lucht Akkoord (SLA).
Meer Waarde uit afval
In juni besloot de raad om vanaf 2023 het recycle-tarief in te voeren. Dat betekent dat het volume restafval dat inwoners in 2023 aanbieden wordt afgerekend via de afvalstoffenheffing in 2024. Zo wil Velsen inwoners stimuleren hun grondstoffen zoals papier, glas, GFT(E) beter te scheiden uit het huishoudelijk restafval. Minder restafval scheelt CO2 -uitstoot en bespaart geld.
In Zeewijk staan sinds een jaar bij 1.400 hoogbouwwoningen containers voor groente, fruit en etensresten (GFE) en containers voor plastic, blik en drankpakken (PBD). De kwaliteit van deze ingezamelde grondstoffen afgelopen jaar is goed, maar bevat minder gewicht dan we bij laagbouw inzamelen. In het GFE-afval zitten nog vaak plastic zakken die door bewoners als transportmiddel worden gebruikt naar de container. De HVC heeft het 3e kwartaal met afvalcoaches bewoners daarover voorgelicht en inmiddels een huis-aan-huis campagne voorbereid om meer bewoners aan te sporen afval te scheiden en geen plastic zakken in de container te gooien.
Velsen heeft samen met HVC de dienstverlening geëvalueerd van de huisvuilinzameling, reiniging en gladheidbestrijding en op basis daarvan de tot en met 2024 lopende dienstverleningsovereenkomst met HVC met 4 jaar verlengd tot en met 2028.
Reguliere activiteiten
Vergunningverlening Milieu
In 2022 beoordeelden we circa 130 zeer uiteenlopende aanvragen voor een Omgevingsvergunning Milieu. Voorbeelden daarvan zijn de vergunningaanvragen voor de realisatie van een waterstoffabriek, de, vergunningaanvragen met betrekking tot plaatsing van extra afzuigkappen (hoogoven 6 en 7) en de vergunning voor de Energiehaven (de voormalige Averijhaven). Ook verleenden we de vergunning voor initiatieven als een verffabriek (met voorschriften voor emissies van luchtverontreinigende stoffen), de plaatsing van een windscherm bij kolenopslagen en de realisatie van een kunstduin.
Milieuadvisering bij ruimtelijke projecten
Bij de beoordeling van vergunningaanvragen voor ruimtelijke projecten, nemen we ook de milieuthema's mee (lucht, bodem, geur, geluid et cetera). We vragen daarvoor advies aan de Omgevingsdienst IJmond. Projecten waarbij het milieuadvies heel belangrijk was, waren dit jaar de Energiehaven en de vluchtelingenboot.
Stikstofproblematiek
De stikstofproblematiek heeft grote invloed op de voorbereiding en uitvoering van ruimtelijke plannen. Ook dit jaar was het weer een dynamisch dossier. Het vervallen van de bouwvrijstelling is daar een voorbeeld van. Voor een groot aantal plannen en projecten een stikstofberekening nodig. Zowel over de stikstofproductie tijdens de bouw als tijdens het gebruik van een gebouw of voorziening. We controleerden of deze berekening op de juiste manier waren uitgevoerd en of er een vergunningplicht in het kader van de Wet natuurbescherming gold. In het afgelopen jaar hebben we ook bijzondere aandacht besteed aan stikstofdepositie afkomstig van evenementen.
Geluid
Het beperken van het geluidniveau van weg- en vliegverkeer verbetert de gezondheid van onze inwoners. Bij een aantal woningen aan de Zeeweg, Hagelingerweg en Vondellaan werd de norm van voor geluid door wegverkeer overschreden. De gevels van de woningen zijn geïsoleerd en er is stil asfalt op de weg aangebracht.
We stelden dit jaar ook nieuwe geluidsbelastingkaarten op. Deze kaarten geven het geluidniveau van het wegverkeer op de gevel van woningen aan. In Velsen hebben we ook het geluidniveau van het luchtverkeer meegenomen. De geluidbelastingkaarten zijn belangrijke input voor het EU-actieplan geluid, dat we in 2023 gaan bijstellen. In het actieplan nemen wij maatregelen op om de geluidsbelasting op woningen te verlagen. Daardoor worden de gezondheidsrisico's van overmatige geluidsbelasting beperkt.
Ook het vliegverkeer van en naar Schiphol heeft gevolgen voor de leefomgeving en de gezondheid van een deel van onze inwoners. Om de leefomgeving van onze inwoners beter te beschermen én te verbeteren zetten we in 2022 via diverse bestuurlijke overleggen stevig in op het bereiken van een goede balans tussen gezondheid en economische belangen. We werken daarbij samen met 8 gemeenten in de regio Alkmaar-BUCH-Haarlem-IJmond. In oktober ondertekenden de Bestuurlijke Regio Schiphol, waar Velsen deel van uitmaakt, de Bestuursovereenkomst Intenties samenwerking Schipholregio. Deze bestuursovereenkomst moet leiden tot een programma waarin Rijk, provincies en gemeenten samenwerken om de overlast van Schiphol te beperken.
Bodem
Door de invoering van de Omgevingswet gaat er op het gebied van het beheer van de bodemkwaliteit een aantal dingen veranderen. De gemeente wordt verantwoordelijk voor de integrale milieu-hygiënische kwaliteit van de bodem. Hiermee krijgen we meer ruimte om binnen de nationale grenswaarden zelf keuzes over de kwaliteit van de bodem te maken. In 2022 hebben we alle gevolgen van de Omgevingswet voor ons bodembeleid, de vergunningverlening en toezicht en handhaving in beeld gebracht. Samen met de provincie hebben we onderzocht voor welke bodemverontreinigingen we als gemeente bij ingang van de Omgevingswet bevoegd gezag worden. We hebben we geld gereserveerd op de begroting om de nieuwe bodemtaken op te pakken. Tot slot zijn we gestart met het bijwerken van de Nota Bodembeheer. De raad neemt in januari 2023 een besluit over de nieuwe Nota Bodembeheer 2023-2033.
In oktober 2022 is bekend geworden dat de invoering van de Omgevingswet opnieuw met 6 maanden is uitgesteld. Totdat de wet van kracht wordt, blijven we het huidige bodembeleid van de gemeente uitvoeren.
Reinigen openbare ruimte: Velsen geen bende
Velsen heeft meer dan 300 geregistreerde vrijwilligers die zich inzetten om zwerfafval op te ruimen. Een groot aandeel hebben de kinderen van de Beestenbende onder begeleiding van hun ouders. Daarnaast zijn er wijkgroepen die samen opruimen en inwoners die helpen.
Een grote ergernis van veel inwoners is de vervuiling rond afvalcontainers. Samen met HVC werken we aan een goede aanpak en zetten we in op bewustwording, handhaven en opruimen. Het recycle-tarief (zie afvalinzameling) kan leiden tot meer gedumpt afval naast containers. Daarom hebben team handhaving en de HVC reinigingsdienst hun samenwerking en informatie-uitwisseling afgelopen jaar verbeterd. Dit moet het dumpen verminderen.
Het informatiesysteem Slim Melden hebben we daarnaast in het laatste kwartaal verbeterd, zodat meldingen sneller bij HVC komen om op te ruimen.