Oekraïne en opvang vluchtelingen
Oekraïne
In februari 2022 brak de oorlog uit tussen Rusland en Oekraïne. Veel Oekraïners ontvluchten in de daaropvolgende maanden hun thuisland op zoek naar een veilig onderkomen. Het aantal vluchtelingen loopt nog steeds op. Gemeenten zijn verplicht deze mensen op te vangen. Ook in Velsen vangen we Oekraïense vluchtelingen op. Dit doen wij in gemeentelijke opvanglocaties en bij particulieren. De gemeente zorgt onder andere voor huisvesting, onderwijs en zorg voor deze doelgroep. Gezien het stijgende aantal vluchtelingen en de inschatting dat het voorlopig niet veilig is om terug te keren naar Oekraïne is de gemeente continu bezig met het vinden en geschikt maken van nieuwe opvangplekken.
Opvang vluchtelingen
In 2022 kregen we te maken met een grote instroom van vluchtelingen. De oorlog in Oekraïne maakte dat Oekraïners naar Nederland vluchtten. Daarnaast zorgde de situatie in Ter Apel dat er extra opvang voor asielzoekers moest komen.
Asielzoekers
In 2022 was er noodzaak voor grootschalige noodopvang op verschillende plekken in Nederland. Dit was nodig om de nood in Ter Apel met betrekking tot de opvang van vluchtelingen uit andere delen van de wereld op korte termijn te verlichten. Op 30 juni besloot het college een bijdrage te willen leveren aan de oplossing van deze crisis. Vanuit de humanitaire verantwoordelijkheid die het college voelt voor deze mensen. Daarom maakte het college afspraken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de realisatie van noodopvang voor 1.000 asielzoekers op een zeeschip aan de Velsen Offshore Base-kade aan de Wijkermeerweg 7 in Velsen-Noord. Daarnaast realiseerden we voor zo’n 100 alleenstaande minderjarige asielzoekers een opvanglocatie in Driehuis.
De inzet voor de opvang van vluchtelingen heeft impact op verschillende domeinen van de gemeente. Zo is er inzet vanuit vergunningen, communicatie, veiligheid, zorg, onderwijs, registratie en huisvesting. Gevluchte kinderen en jongeren vallen bijvoorbeeld onder de leerplicht. Als zij 3 maanden in Nederland zijn, moeten zij vanaf hun 5e verjaardag tot aan hun 16e naar school. Gemeenten moeten zorgen dat zij naar school kunnen. Ook heeft de toestroom van meer mensen invloed op de veiligheid. Zo huurde de gemeente extra boa’s in voor de locaties in Driehuis en Velsen-Noord.
De personele inzet die het afgelopen jaar aanvullend nodig was op het opvangvraagstuk maakte dat niet alle reguliere taken opgepakt konden worden. Bepaalde doelstellingen zijn als gevolg hiervan niet of niet geheel behaald.