Subdoelstelling
Velsenaren kunnen een beroep doen op inkomensondersteuning als zij zelf niet in (hun levensonderhoud) een bestaansminimum kunnen voorzien.
Wat hebben we gedaan?
Armoedevisie
Met de Armoedevisie 2020-2024 werken we aan de aanpak van armoede. Onder leiding van de armoederegisseur startten in 2021 verschillende acties. We openden in 2022 het financieel inloopspreekuur BAAK bij Socius. En het Sociaal Wijkteam organiseerde activiteiten voor de Week van het Geld. In 2022 hebben we ook ingezet op activiteiten om de gevolgen van de energie- en koopkrachtcrisis voor onze inwoners zoveel mogelijk te verzachten. Naast de energietoeslag hebben we in het najaar samen met onze maatschappelijke partners een noodplan opgesteld met meerdere acties om financieel kwetsbare inwoners de winter door te helpen.
Kinderen in armoede
De gemeente helpt kinderen die opgroeien in gezinnen die minder dan 110% van het sociaal wettelijk minimum loon kunnen besteden. In 2022 startte een proef waarbij kinderen thuis ontbijtpakketten krijgen. Daarnaast maakt een aantal basisschoIen gebruik van een landelijke subsidieregeling via het Jeugdeducatiefonds, zodat kinderen op school kunnen ontbijten.
New Future
Met New Future bieden we jongeren een schuldenvrije toekomst. De gemeente koopt de schulden van jongeren af en maakt afspraken met hen voor begeleiding en afbetaling. Door de schulden af te kopen en terug te brengen naar 1 schuldeiser (de gemeente) wordt de stress bij de jongeren verminderd. Zo ontstaat bij hen mentale ruimte om te werken aan hun toekomst. We voeren dit project uit in samenwerking met gemeente Haarlem en Stichting PerMens.
Energietoeslag
Vanwege de gestegen energiekosten boden we een eenmalige energietoeslag 2022 van € 1.300 voor huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm.
Reguliere activiteiten
Schuldhulpverlening: brede, gevarieerde aanpak
Naast de reguliere schuldhulpverlening zetten we in op het voorkomen van schulden en vroegsignalering. We bieden financieel onderwijs op scholen. Playback verzorgde 2 voorstellingen RIJK op het voortgezet onderwijs. Deze interactieve voorstelling over geld en imago helpt leerlingen weerbaarder te worden. En hen voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Moneyways sprak op 3 middelbare scholen met leerlingen over omgaan met geld.
Voor vroegsignalering werkt de gemeente samen met het Sociaal Wijkteam, woningcorporaties en nutsbedrijven om huisuitzetting en afsluiting van gas, licht en water bij mensen thuis te voorkomen.
Voor schuldhulpverlening werken we samen met Startpunt Geldzaken, 155 help een bedrijf en Schuldhulpmaatje. Voor inwoners die te maken hebben met problematische schulden bestaat de reguliere schuldhulpverlening. Dit doet Velsen samen met Socius Maatschappelijk Dienstverleners en Kredietbank Nederland.