Subdoelstelling
Zorgen voor voldoende groen, optimale bereikbaarheid, een aanvaardbare parkeerdruk, schone openbare ruimte en kwalitatief technisch voldoende wegen.
Wat hebben we gedaan?
Visie op Groen, uitvoeren en inspelen op ontwikkelingen
Regels groennorm en -compensatie
In 2019 is een Groenstructuurplan gemaakt. In het uitvoeringsplan dat hierbij hoort staat wat we doen met groen om de leefomgeving van mens en dier prettiger te maken. In 2022 maakten we de spelregels van het Groenstructuurplan duidelijker. Zo kunnen deze eenduidig toegepast worden bij ontwikkelingen. Dit gaat ervoor zorgen dat groen nog meer een integraal onderdeel van ruimtelijke ontwikkelingen wordt. Dit deden we in 2022:
- Het ecologisch beheer van de bermen is verder uitgebreid. Steeds meer bermen worden nog maar 1 of 2 keer per jaar gemaaid. Daarbij worden het gras en de overige planten niet gelijktijdig afgemaaid, waardoor insecten en andere kleine dieren hun beschutte omgeving behouden. Dit bevordert de biodiversiteit en maakt de gemeente steeds bijvriendelijker.
- We bevorderen de biodiversiteit door groen en bomen aan te planten die goed zijn voor insecten en andere dieren. Denk daarbij aan bollen en het inzaaien van bloemen- en kruidenmengsels. Er zijn afgelopen jaar weer 2 plekken extra ingezaaid met een bollen- en kruidenmengsel. Dit zijnde Pontweg in Velsen Noord en de Velserbroekse dreef in Velserbroek.
- Van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben we subsidie gekregen voor planmatig onderhoud en beheer van de parken Spaarnberg, Schoonenberg en Velserbeek. Ook in 2022 is beheer uitgevoerd, zoals groot onderhoud aan de bomen in Velserbeek in samenspel met budget uit het Groenstructuurplan.
- Op een aantal plekken zijn bomen in straten en lanen aangevuld. Onder andere in Velserbeek maar ook in Velserbroek aan de Dammersboog, Maanbastion en de Rijksweg.
Speel- en beweegplan 2022
Velsen maakt elk jaar een renovatieplan voor de openbare speelplekken. Daarin staat welke speelplekken dat jaar opnieuw moeten worden aangelegd. En welke moeten worden aangepast in verband met veiligheid of ouderdom van de toestellen. In het najaar 2022 en het voorjaar 2023 worden er 7 speelplekken gerenoveerd. Het gaat om 2 speelplekken in Velserbroek, 4 speelplekken in IJmuiden en 1 speelplek in Velsen-Noord. Waar mogelijk zijn speelplekken en speeltoestellen toegankelijk gemaakt voor kinderen met een beperking.
Vergroenen moet je doen, van Grijs Naar Groen
Voor het project NK tegelwippen zijn we er dit jaar in geslaagd om 610 m² grijze tegels om te vormen in groene plantvakken met een verscheidenheid aan diverse bloemrijke heesters en vaste planten. Ook zijn er 11 bomen aangeplant in dit project.
Wet natuurbescherming
Er is dit jaar een nieuwe gedragscode vastgesteld, de gedragscode Stadswerk. Deze gedragscode beschrijft welke maatregelen genomen moeten worden om bij werkzaamheden schade aan beschermde dieren of planten te voorkomen.
De ideale buitendienst gaat door
De ideale buitendienst, gestart in 2020, is het best mogelijke samenspel tussen de eigen buitendienst, de aannemer en de inwoners. De buitendienst wil dicht bij de samenleving staan door te luisteren naar wat de inwoners en gebruikers belangrijk vinden.
Er is in het jaar 2022 nog geen evaluatie uitgevoerd over de ideale buitendienst. Ons voornemen is om in 2023 een evaluatie van de ideale buitendienst uit te voeren. Wel is er naar aanleiding van een tevredenheidsonderzoek onder onze medewerkers naar voren gekomen dat er behoefte is aan betere afstemming van het werk. Daarom komt er per 1 februari 2023 een coördinator meldingen openbare ruimte.
Uitwerking van de mobiliteitsagenda
De mobiliteitsagenda Velsen richt zich op 6 thema’s: verduurzaming van mobiliteit, verbeteren van de verkeersveiligheid, genoeg ruimte voor fietser en voetganger, aantrekkelijk openbaar vervoer, goed functionerende wegen en goede parkeervoorzieningen. Elk jaar wordt hier iets aan verbeterd.
Een belangrijk onderdeel van duurzame mobiliteit is het stimuleren van elektrisch rijden. Ook dit jaar hebben we weer een flink aantal laadpalen toegevoegd. Verbeteringen op het gebied van verkeersveiligheid en ruimte voor fietsers zijn vaak gewoon op straat te zien. Zo verbeterden we in 2022 de inrichting van de Zeeweg in IJmuiden en van een deel van de Wüstelaan in Santpoort-Zuid. In Velsen-Zuid is het fietspad langs een deel van de Parkweg en Amsterdamseweg voorzien van een comfortabel wegdek. Ook hebben we op de Rijksweg bij Velserbroek fietsstroken aangebracht en stelden we een lagere maximumsnelheid in. Daarnaast werkten we verder aan een veilige omgeving rondom scholen en het sluipverkeer in Velsen-Noord. In 2022 stelde het college ook de nota met nieuwe normen voor het parkeren vast. Bij de winkels op de Kennemerlaan in IJmuiden is een blauwe zone ingesteld.
Regionale Mobiliteitsvisie IJmond
Velsen werkt samen met de gemeente Beverwijk, Heemskerk en de Omgevingsdienst IJmond aan onderwerpen die voor alle IJmondgemeenten van belang zijn.
Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is het programma IJmond Bereikbaar, dat we samen met het bedrijfsleven uitvoeren. Dit programma stimuleert onder andere thuiswerken en het ontwijken van de spits.
In 2016 is het regionale Mobiliteitsfonds IJmond ingesteld. In 2021 is door de 3 gemeenten besloten tot een spaarstop van 3 jaar. De reserves van het fonds zijn voldoende om de organisatie IJmond Bereikbaar enkele jaren effectief te laten functioneren. In 2022 zijn we nagegaan hoe hier het beste een vervolg aan gegeven kan worden. Het idee is om de samenwerking vanaf 2024 niet meer te ondersteunen vanuit het Mobiliteitsfonds IJmond, maar vanuit een samenwerkingsbudget. Dit gezamenlijke budget kan dan worden ingezet voor de organisatie IJmond Bereikbaar en voor de gewenste onderzoeksfunctie en aanjaagfunctie van regionale opgaven.
Een ander onderdeel van de IJmondiale samenwerking is het gezamenlijke verkeersmodel IJmond. Dit model brengt de verkeersdruk in kaart en de gevolgen van dat verkeer voor het milieu. In 2022 is een aangepaste versie van dit verkeersmodel gemaakt, met een doorkijk naar het jaar 2030.
Reguliere activiteiten
Speel- en beweegplan - onderhoud en beheer speel- en beweegplekken
Velsen maakt elk jaar een renovatieplan voor de openbare speelplekken. Daarin staat welke speelplekken dat jaar opnieuw moeten worden aangelegd. En welke moeten worden aangepast in verband met veiligheid of ouderdom van de toestellen. In het najaar 2022 en het voorjaar 2023 worden er 7 speelplekken gerenoveerd. Het gaat om 2 speelplekken in Velserbroek, 4 speelplekken in IJmuiden en 1 speelplek in Velsen-Noord. Waar mogelijk zijn speelplekken en speeltoestellen toegankelijk gemaakt voor kinderen met een beperking. Verder gaan we in 2023 een Cruyff Court aanleggen in Velsen-Noord.
Beheer en onderhoud van groen en wegen
Een van de taken van de gemeente is om het groen in de openbare ruimte in een goede staat te houden. Er worden in de gemeente Velsen dit jaar 14 plantsoenen gerenoveerd. Bij het renoveren wordt inheemse beplanting gebruikt die past bij de verschillende wijken. De beplanting is daarnaast goed voor insecten zoals bijen en vlinders.
We hebben dit seizoen 237 bomen geplant. Daarvan zijn er 36 extra geplant. De andere 179 bomen vervingen bestaande bomen die ziek of dood waren. Op verschillende plekken vergrootten we het stuk grond rondom de boom van de stam (boomspiegels). Hier planten we vaste planten in. Dit verbetert de groei van de boom.
Vanuit renovatie plantsoenen zijn er op enkele andere locaties in totaal 22 bomen in plantsoenen aangeplant. Daarvan zijn er ongeveer 6 ter compensatie van bomen die door iepziekte of noodkap (stormen) de afgelopen jaren zijn verwijderd.
Een riool dat berekend is op de toekomst
De gemeente heeft wettelijke zorgplichten op het gebied van afvalwater, hemelwater en grondwater. Een goed riolerings- en waterbeleid is van belang om de volksgezondheid te beschermen, wateroverlast te voorkomen en te zorgen voor kwalitatief goed grondwater en oppervlaktewater. In 2022 is gewerkt aan nieuw water- en rioleringsbeleid: het programma water en riolering (PWR). Het PWR is de opvolger van het gemeentelijk rioleringsplan. Het PWR omvat meer onderwerpen en is zo opgesteld dat de verschillende onderdelen kunnen worden opgenomen in de omgevingsvisie, het omgevingsplan en het omgevingsprogramma. Inhoudelijk bevat het PWR beleid voor klimaatadaptatie en levert bouwstenen voor de circulaire economie.
Voorafgaand aan het opstellen van het PWR is onderzocht of de riolering het aanbod van water goed kan afvoeren. Er zijn enkele knelpunten naar voren gekomen en die zijn meegenomen in het PWR. Zo zorgen we ervoor dat ook de toekomst het rioolsysteem op orde is. Het beoordelen van de kwaliteit van de riolering kunnen we steeds beter doen. De ingezette koers van risicogestuurd rioolbeheer is in 2022 voortgezet.
Samenwerking binnen de waterketen
De samenwerking tussen de gemeenten in de regio Zuid-Kennemerland, hoogheemraadschap van Rijnland en PWN is in 2021 voortgezet. Samen streven wij naar minder kosten en het verminderen van de personele kwetsbaarheid bij de organisaties. Ook verbeteren we door samenwerking de kwaliteit van de waterketen. De waterketen is het geheel van drinkwaterwinning, drinkwaterlevering, riolering en rioolwaterzuivering.
Grondwater op peil
Verdeeld over de gemeente meet de gemeente de grondwaterstand in peilbuizen. In 2021 zijn deze peilbuizen ingevoerd in de Basisregistratie ondergrond (BRO). De BRO is een openbaar toegankelijke landelijke registratie waarin publieke gegevens over de Nederlandse ondergrond worden ingevoerd.
In 2022 zijn de grondwaterstanden uit verschillende periodes ingevoerd in de BRO.