Het ontwikkelen en behouden van een woningvoorraad die kwalitatief en kwantitatief voorziet in de behoefte en wensen van de bevolking, rekening houdend met instroom van buitenaf.

Het ontwikkelen en behouden van een woningvoorraad die kwalitatief en kwantitatief voorziet in de behoefte en wensen van de bevolking, rekening houdend met instroom van buitenaf.

Subdoelstelling

Het ontwikkelen en behouden van een woningvoorraad die kwalitatief en kwantitatief voorziet in de behoefte en wensen van de bevolking, rekening houdend met instroom van buitenaf.

Wat hebben we gedaan?

Tijdens de vaststelling van de Visie op Velsen 2025 zat de woningmarkt in een dal. Hoe anders is dat nu. In de 10 jaar die volgden, is de markt helemaal omgeslagen. De vraag naar woningen blijft stijgen, de prijzen blijven stijgen. De Woonvisie Velsen 2040 heeft de toepasselijke ondertitel Fijn wonen voor iedereen. Ondanks dat de druk groot is, moet Velsen aantrekkelijk, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen zijn.

De vraag naar woningen is groot, zowel in Velsen als in de regio. Woningbouw kan de druk verlichten. Dit heeft daarom prioriteit. Samen met woningcorporaties, ontwikkelaars, maatschappelijke organisaties en inwoners kijken we naar nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die aansluiten bij de woonwensen van de gebruikers en tegelijkertijd passen bij de omgeving. Dat betekent verstedelijking en herstructurering in IJmuiden en Velsen-Noord en aandacht voor het dorpse karakter van de andere kernen. Alle woningbouw moet bijdragen aan een divers, betaalbaar en duurzaam Velsen.

Binnen de woningvoorraad moet ruimte zijn om ontwikkelingen in de zorg, economie, en maatschappij op te vangen. De huisvesting van bijzondere (zorg)doelgroepen, van tijdelijke werknemers, de trend van langer zelfstandig thuis wonen en de huidige positie van starters vraagt niet alleen om flexibiliteit in de bestaande voorraad. Ook willen we ruimte bieden voor nieuwe woonconcepten of andere oplossingen om passend te kunnen wonen. Het evenwicht met andere groepen is daarbij belangrijk. Een grotere kans op de woningmarkt voor de een, betekent een kleinere kans voor de ander. In Velsen moet het goed wonen voor iedereen zijn. Met aandacht voor woonkwaliteit, betaalbaarheid, zorg en duurzaamheid.

Nieuw programma Wonen en Woningbouw

We gaan het thema Wonen en Woningbouw programmatisch benaderen. Een programma helpt overzicht en focus aan te brengen, eigenaarschap te creëren en belangen bij elkaar te brengen. Het programma moet ervoor zorgen dat we in betere samenhang aan het thema wonen en woningbouw werken en dat we onze woonambities sneller én beter uitvoeren. We werken het programma nog verder uit met hulp van een programmamanager. Er zijn wel al 3 sporen bepaald:

  1. Beleid.
  2. Uitvoeren en
  3. Versnellen.

De centrale vraag bij het spoor beleid is hoe alle visies, verordeningen en beleidsregels ons helpen om de beleidsdoelstellingen voor Wonen te halen. Binnen het spoor uitvoeren gaat het over de projecten die we nu begeleiden, behandelen en gaan behandelen. Binnen dit spoor werkten we het afgelopen jaar ook aan een manier van prioriteren voor mogelijk nieuw op te pakken projecten.
Binnen het spoor versnellen gaat het om wat we kunnen doen om efficiënter met onze woningbouwopgave aan de slag te gaan. We kijken hierbij naar ons eigen beleid en onze  procedures en vragen partijen van buitenaf om hetzelfde te doen. Kan het sneller en slimmer?

Woonvisie schetst het Velsen van 2040

We werkten dit jaar met verschillende (woningbouw)projecten aan de verwezenlijking van het toekomstbeeld van het Velsen van 2040. Zie voor de gebiedsontwikkelingsprojecten subdoelstelling 3.3.

Leefbare wijken in Velsen

Gemeente en corporaties hebben in de Prestatieafspraken van 2022 vervolg gegeven aan het gebiedsgericht samenwerken. In 2021 zijn we hiermee gestart onder leiding van adviesbureau Circusvis. In 2022 heeft Circusvis ons geadviseerd over de organisatie van het gebiedsgericht samenwerken. In 2023 starten we met een aanpak in Velsen-Noord, waarmee we een koppeling maken met motie 6, Actieplan Velsen-Noord.

Tijdelijke opvang

Naast regulier wonen stond het jaar ook in het teken van de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen en van (minderjarige) asielzoekers. We hebben locaties gezocht, gevonden en ter beschikking gesteld in samenwerking met onder andere particulieren, de Winkelstichting, Vluchtelingenwerk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Reguliere activiteiten

Prestatieafspraken worden gemaakt

Ook in 2022 maakten we prestatieafspraken met de 3 woningcorporaties en hun huurdersorganisaties. De afspraken gingen onder andere over de samenwerking, sloop en nieuwbouw van sociale huurwoningen, huisvesting van bijzondere doelgroepen, duurzaamheidsmaatregelen, woonruimteverdeling, zorg en leefbaarheid. De prestatieafspraken dragen bij aan de uitvoering van de Woonvisie 2040 van de gemeente en het beleid van de woningcorporaties.
We werkten dit jaar opnieuw een jaarschijf uit binnen de in 2020 vastgestelde Kaderafspraken. De uitwerking van het gebiedsgericht samenwerken (Circusvis) en de woonruimteverdeling kregen daarbij de meeste aandacht van zowel gemeente, corporaties als huurders. In 2024 gaan we de Kaderafspraken herzien.

Woningmarkt, versnelling en netwerk externe partijen

Op 4 mei 2022 organiseerden we het Platform Bouwen en Wonen 2022. Het thema dit jaar was Velsen Verstedelijkt, waarbij we het vooral over de herstructurering en verdichtingsopgave van IJmuiden hebben gehad. Tijdens de bijeenkomst presenteerde het bureau Woningmakers een aanpak om woningbouw te versnellen. Dit heeft een vervolg gekregen. Woningmakers gaat samen met gemeente Velsen, corporaties en marktpartijen acties bepalen voor het versnellen van de woningbouw. In 2023 bespreken we de resultaten van dit traject met de gemeenteraad.

Nu bouwen!

In aanvulling op voorgaande hebben we om de woningbouw te versnellen:

  • Werkzaamheden vaker extern uitbesteed (denk aan het toetsen van de omgevingsvergunning voor het project Hofgeest).
  • Initiatiefnemers steeds meer aan zet gelaten (bijvoorbeeld met het zelf maken van een bestemmingsplan en het zelf beantwoorden van ingediende reacties).
  • Waar mogelijk woningbouwlocaties in samenhang (gebundeld) in ontwikkeling genomen.
  • Waar mogelijk de ruimtelijke procedure ingekort of een ruimtelijke procedure met een kortere doorlooptijd toegepast (denk aan het overslaan van de fase van voorontwerp bestemmingsplan op de locaties Hofgeesterweg 63 en Broeklanden, de gebundelde verklaring van geen bedenkingen voor een aantal ontwikkellocaties én de coördinatieprocedure op de locatie Missiehuis).
  • Nog vroeger en actiever in gesprek met omwonenden en belanghebbenden voor het creëren van draagvlak voor woningbouwontwikkelingen (denk aan de samenspraak op de locaties Hofgeesterweg 63, Waal- en Dolfijnstraat en Vlietweg 2).

Ook in 2022 kreeg de gemeente te maken met ontwikkelingen van buitenaf die het versnellen van de woningbouw bemoeilijkten. De Hoge Raad haalde voor ontwikkelingen een streep door de vrijstelling van stikstofdepositie in de bouwfase. De mogelijke vertraging hiervan wordt momenteel nog onderzocht. Maar denk ook aan de praktische gevolgen van het Didam-arrest uit 2021, waardoor bij een aantal ontwikkellocaties vertraging ontstond (bijvoorbeeld bij de locatie Wouwenkoplaan, waar we inmiddels weer verder kunnen).

Goede start van de wooncarrière

Eind 2021 stelde de raad de gewijzigde voorwaarden voor de Starterslening vast. Aan het begin van 2022 is het proces opnieuw ingeregeld. Sinds de livegang tot 31 december zijn er 19 leningen aangevraagd. Hiervan zijn er tot nu toe 16 goedgekeurd op grond van de gemeentelijke voorwaarden. En 8 daarvan zijn tot nu toe verstrekt na de financiële toets. Een aantal zit nog in het financiële beoordelingsproces bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn), die de lening voor ons verstrekt.

Het verdelen van schaarse woonruimte

Eind 2021 stelde de gemeenteraad de regionaal afgestemde huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond, Velsen 2022 vast. In 2022 zijn de urgentiecategorieën (zoals stadsvernieuwingskandidaten, inwoners met medische urgentie) verder gespecificeerd door het college in de nieuwe beleidsregel Woonurgentie. Door deze regels is duidelijk in welke uitzonderlijke gevallen inwoners voorrang kunnen krijgen op een sociale huurwoning, omdat ze dringend (urgent) een woning nodig hebben.

Wonen in de regio

Woonakkoord
Velsen is onderdeel van een regionale woningmarkt. Daarom werkte de gemeente ook in 2022 veel samen met de andere gemeenten uit de IJmond en Zuid-Kennemerland. In het regionale Woonakkoord Zuid-Kennemerland/IJmond 2021-2025 staan onze gezamenlijke doelen voor wonen op het gebied van nieuwbouw, betaalbaarheid, duurzaamheid en wonen & zorg. Dit jaar werkten we onder andere verder aan een monitor voor alle nieuwbouw in de regio, het bijwerken van de monitor Wonen en Zorg op de Kaart en het concreet uitwerken van het Pact voor uitstroom bijzondere doelgroepen. In het pact spreken we samen met corporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en regiogemeenten de een wens uit; cliënten die uitstromen uit een zorginstelling een zo passend mogelijke woning te geven.

MRA Woondeal
IIn 2022 is de nieuwe Woondeal voorbereid. Samen met marktpartijen en corporaties voerden we een zogenaamde realiteitscheck uit op de lijst met (potentiële) bouwplannen. De centrale vraag hierbij was of de door het Rijk gevraagde woningbouwopgave haalbaar is. Samen met de gemeenten in onze regio en de Provincie Noord-Holland is de bouwopgave bijgesteld. In het 1 e kwartaal van 2023 bieden we de Woondeal MRA aan alle gemeenten aan om deze te ondertekenen. Belangrijke randvoorwaarden voor het halen van onze woningbouwopgave worden daarin meegenomen, zoals stikstof, bouwkosten en bereikbaarheid.

Deze pagina is gebouwd op 08/29/2023 15:54:47 met de export van 08/29/2023 15:34:32