Zaakgericht werken
Voor een betere Online dienstverlening is Velsen in 2022 gestart met de introductie van een nieuwe methode zaakgericht werken. Daarnaast heeft Velsen een nieuw zaaksysteem aangeschaft waarvan de implementatie in september is gestart en naar verwachting halverwege 2023 is afgerond. Dit zaaksysteem ondersteunt de nieuwe methode zaakgericht werken.
Archiefwet 2021
Informatiebeheer is een dynamisch vakgebied: de basis op orde, het nieuwe zaaksysteem, zaakgericht (samen)werken, actieve openbaarmaking en de nieuwe archiefwet, die naar verwachting in de loop van 2024 in werking treedt: dit is maar een greep uit de uitdagingen die de organisatie staan te wachten in de komende tijd, en waarvoor het afgelopen jaar al veel voorbereidend werk is verzet. Deze ontwikkelingen zullen ons als organisatie helpen onze informatie op orde te krijgen, de samenwerking te bevorderen en onze processen te optimaliseren, met als uiteindelijk doel een (nog) betere dienstverlening naar de burgers en bedrijven van Velsen. Voor hen doen we het!
Optimaliseren applicatie gebruik
In 2022 zijn de assessments uitgevoerd om in kaart te brengen welke applicaties niet meer worden gebruikt of kunnen worden gemigreerd naar cloudoplossingen. Er zijn diverse applicaties uitgezet en projecten opgezet voor migratie. In 2023 zullen geven we hier verder uitvoering aan.
Informatiegestuurd werken
Gemeente Velsen heeft ambities als het gaat om informatiegestuurd werken. In 2050 wil Velsen 1 van de koplopers zijn (Visie op Velsen 2050). Om invulling te geven aan deze ambitie, stond het afgelopen jaar (en ook de komende jaren) in het teken van de basis op orde. Daarbij was, zoals in de Begroting 2022 aangekondigd, specifiek aandacht voor verbetering van de datakwaliteit, investeren in de ontwikkelingsvaardigheden van de medewerkers en voor het versterken van databewust werken in alle lagen van de organisatie. Dit gebeurde en gebeurt doorlopend door het uitvoeren van projecten.
Voorbeelden van belangrijke projecten in 2022:
- Ontwikkeling dashboard Cockpit Jeugd en opleiden gebruikers.
- Doorontwikkeling Dashboard Mens Werk Geld.
- Start monitor telefooncentrale.
- Verbeteren datakwaliteit aansluitingen HR & Financiën.
- Opleiden van vakspecialisten team beheer en onderhoud.
Verder is dit jaar een start gemaakt met de ontwikkeling van 2 digitale monitors: Leefbaarheid en luchtkwaliteit.
Gezien de bestuurlijke en ambtelijke prioriteit van bovenstaande projecten is geen prioriteit gegeven aan het in de begroting aangekondigde voor dataproject Service en Ondersteuning. We hebben wel inspiratie opgedaan bij andere gemeentes.
Basis- en kernregistraties
Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
Het afgelopen jaar is er veel tijd besteed aan het afstemmen en gelijktrekken van de gegevens in de BAG en in de Woz. De onroerende-zaakbelastingen wordt voortaan geheven over de m² gebruiksoppervlak zoals deze in de BAG staat geregistreerd. Er is door de BAG en de BSGR veel tijd gestoken in afstemming en controle van deze gegevens. Zo’n 30.000 oppervlaktes moeten eventueel opnieuw worden berekend en gecontroleerd. Het overgrote deel hiervan is klaar en we komen nu met elkaar in een beheerfase waarbij deze afstemming deel uit gaat maken van de dagelijkse werkzaamheden. Door verschillen in wetgeving bij de BAG en de Woz zullen de verschillen niet 100% kunnen worden weggewerkt.
Basisregistratie Ondergrond (BRO)
Dit jaar heeft Velsen ongeveer 10 miljoen grondwaterstanden aangeleverd aan de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Een mooie mijlpaal na maandenlang testen en controleren. De gegevens zijn van hoge kwaliteit en voor iedereen beschikbaar en te gebruiken. Met name projectontwikkelaars, adviesbureaus, natuurbeheerders, woningeigenaren en aannemers kunnen nu gebruik maken van deze gegevens. De grootste winst is dat we deze grondwaterstanden delen met andere overheden zoals waterschappen, RWS of provincie. Daarbij kan ook Velsen gebruik maken van grondwaterstanden van andere overheden en hoeven we die (in bepaalde gebieden) niet meer zelf te verzamelen.
Via www.broloket.nl/ondergrondgegevens zijn deze grondwaterstanden van Velsen en ander overheden op te vragen.
Smart City
Een Smart City is een stad die slimme technologie gebruikt om de kwaliteit van het leven voor zijn inwoners te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld zaken omvatten zoals het gebruik van sensoren om verkeer en luchtkwaliteit te monitoren, gratis openbaar Wi-Fi aanbieden, slimme energiesystemen implementeren en het gebruik van data-analyse om de dienstverlening te verbeteren.
Het doel van een Smart City is om de fysieke leefomgeving in een stad te verhogen.
Een Smart City kan alleen succesvol zijn als er samenwerking is tussen verschillende partijen, zoals overheden, bedrijven, kennisinstituten en inwoners. Deze partijen kunnen elkaar aanvullen en ervoor zorgen dat de technologie die wordt gebruikt in de stad, de behoeften van de inwoners op de best mogelijke manier aanspreekt. Bovendien kan samenwerking leiden tot innovatie en het delen van kennis en expertise, wat kan bijdragen aan het succes van de stad.
De implementatie van slimme technologie in een stad kan ethische vraagstukken opleveren, zoals hoe de privacy van inwoners wordt beschermd en hoe de gegevens die door de stad worden verzameld, worden gebruikt en gedeeld. Het is belangrijk dat ook Velsen overweegt hoe deze vraagstukken aangepakt kunnen worden om ervoor te zorgen dat de technologie die wordt gebruikt in de stad, ten goede komt aan haar inwoners en niet ten koste gaat van hun rechten.
Voor deze problematiek zijn inmiddels voorbereidingen gestart van een ethische commissie met als doel te waken over de ethische aspecten van de technologie die wordt gebruikt in een stad.
Daarnaast wordt momenteel een nieuwe Informatievisie opgesteld, waarin een eerste aanzet tot visie op Smart City Velsen wordt opgenomen.